Rekrutaca elektroniczna - link
Kierunki kształcenia dla absolwentów szkół podstawowych rok szkolny 2024/2025
LOGOWANIE DO SYSTEMU ON-LINE:
https://powiatzarski.edu.com.pl/kandydat/
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TECHNIKUM LOGISTYCZNE
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik logistyk jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
Logistycy wykonując działania zawodowe współpracują ze specjalistami różnych dziedzin np. z ekonomistami, handlowcami, przewoźnikami, spedytorami, analitykami, pracownikami banków i działów księgowych. W ramach zawodu absolwent ma możliwość zdobycia uprawnień na kierowanie wózkami magazynowymi oraz obsługi programów informatycznych klasy ERP.
Przedmioty punktowane na świadectwie:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Technik żywienia i usług gastronomicznych stworzony jest dla ludzi lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dbających o zdrowie swoje i innych, myślących o zdrowym odżywianiu oraz dla wszystkich przedsiębiorczych. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny, urządzania zakładów gastronomicznych. Naucza umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta.
Kierunek ten przygotuje Cię do stosowania nowoczesnych metod zarządzania i finansowania działalności gospodarczej, fachowego i kompleksowego organizowania przyjęć, projektowania i aranżowania wnętrz sal konsumpcyjnych.
Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą rozległą wiedzę teoretyczną jak i praktyczną w dziedzinie szeroko pojętej gastronomii. Szkoła posiada dobrze wyposażoną pracownię gastronomiczną, w której odbywają się zajęcia praktyczne.
U nas dowiesz się:
PERSPEKTYWY ZATRUDNIENIA
Po zakończeniu nauki możesz podjąć zatrudnienie w zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.), instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, służbie zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale), organizacjach ochrony konsumenta, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp. Ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystycznych, itp.
Przedmioty punktowane na świadectwie:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TECHNIKUM POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik pojazdów samochodowych jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
Przygotowanie zawodowe pozwala uczniom na kontynuowanie nauki na wyższych uczelniach oraz na podjęcie pracy zawodowej w:
Mechanicy samochodowi praktycznych umiejętności nabywają na warsztatach szkolnych jak również w szkolnej stacji diagnostycznej.
Przedmioty punktowane na świadectwie:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TECHNIKUM ELEKTRYCZNE
Wiedzę i umiejętności zawodowe uczniowie nabywają podczas takich zajęć jak: wykonywanie pomiarów elektrycznych i elektronicznych, montowanie maszyn i urządzeń elektrycznych, montowanie instalacji elektrycznych, obsługiwanie maszyn, urządzeń i instalacji elektrycznych, obsługa i programowanie układów i elektrotechnicznych oraz praktyka zawodowa.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik elektryk jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
Przedmioty punktowane na świadectwie:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA
Nauka w szkole trwa 3 lata. Uczniowie samodzielnie wybierają miejsce szkolenia praktycznego. Baza danych pracodawców udostępniana jest w szkole. Za wykonywaną pracę w czasie szkolenia praktycznego uczniowie otrzymują wynagrodzenie. Po ukończeniu BR uczniowie mają możliwość składania egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, uzyskując tytuł zawodowy robotnika wykwalifikowanego lub egzaminu czeladniczego, uzyskując tytuł czeladnika.
Kształcenie odbywa się w zawodach:
- blacharz samochodowy,
- cukiernik,
- dekarz,
- drukarz,
- elektryk,
- fryzjer,
- krawiec,
- kucharz,
- lakiernik,
- magazynier logistyk,
- mechanik pojazdów samochodowych,
- mechanik motocylowy,
- murarz-tynkarz,
- operator obrabiarek skrawających,
- piekarz,
- sprzedawca,
- stolarz,
- ślusarz,
- tapicer.
Przedmioty punktowane na świadectwie:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE DLA DOROSŁYCH
Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych to propozycja dla osób, które chcą zdobyć średnie wykształcenie nie rezygnując z pracy i codziennych obowiązków. Wiemy jak istotną role odgrywa dzisiaj ukończenie szkoły średniej i świadectwo dojrzałości. Ukończenie Liceum daje szansę na zdobycie lepszej pracy, otwiera drogę do dalszego kształcenia. Liceum to szkoła dla tych, którzy zakończyli edukację na poziomie ośmioletniej szkoły podstawowej, gimnazjum lub ukończyli zasadniczą szkołe zawodową/branżową szkołę I stopnia.
68-300 Lubsko
ul. Powstańców Wlkp. 2