Get Adobe Flash player

Kierunki kształcenia

Kierunki kształcenia dla absolwentów gimnazjów rok szkolny 2016/2017

 

TECHNIKUM 4-LETNIE

Nauka w Technikum trwa 4 lata. Ukończenie Technikum umożliwia złożenie egzaminu maturalnego i podjęcie studiów wyższych oraz zdobycie kwalifikacji zawodowych. Zajęcia praktyczne odbywają się w pracowniach i warsztatach szkolnych oraz u pracodawców np. UESA, CALESA. Dodatkowo uczniowie mają możliwość zdobycia prawa jazdy kategorii B i T oraz uprawnień na kierowanie wózkami widłowymi.


 TECHNIKUM LOGISTYCZNE

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik logistyk jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

planowania i organizowania prac związanych z procesem logistycznym w łańcuchach dostaw;

- zarządzania zapasami,

- organizowania prac związanych z gospodarką magazynową,

- zarządzania gospodarką odpadami,

- planowania i organizowania prac związanych z procesem logistycznym w jednostkach gospodarczych  i administracyjnych.

Logistycy wykonując działania zawodowe współpracują ze specjalistami różnych dziedzin np. z ekonomistami, handlowcami, przewoźnikami, spedytorami, analitykami, pracownikami banków i działów księgowych.

W ramach zawodu absolwent ma możliwość zdobycia uprawnień na kierowanie wózkami magazynowymi oraz obsługi programów informatycznych klasy ERP.


 TECHNIKUM SPEDYCYJNE NOWOŚĆ 2016

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik spedytor jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

- planowania i organizowania prac związanych z przewozem ładunków,

- prowadzenia dokumentacji związanej z realizacją zadań transportowo-spedycyjnych,

- prowadzenia dokumentacji dotyczącej rozliczeń z klientami i kontrahentami krajowymi oraz     zagranicznymi,

- wykonywania prac związanych z monitorowaniem przebiegu procesu transportowego.

Przygotowanie zawodowe pozwala uczniom na kontynuowanie nauki na wyższych uczelniach technicznych z kierunkiem transport i spedycja lub na uczelniach ekonomicznych oraz na podjęcie pracy zawodowej w:

- przedsiębiorstwach transportowych, logistycznych lub spedycyjnych,

- agencjach obsługi portów morskich i lotniczych,

- przedsiębiorstwach spedytujących wyprodukowane towary,

- hurtowniach zaopatrujących placówki handlowe.


 TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Technik żywienia i usług gastronomicznych stworzony jest dla ludzi lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dbających o zdrowie swoje  i innych, myślących o zdrowym odżywianiu oraz dla wszystkich przedsiębiorczych. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia  w  zakładach  żywienia  zbiorowego  i  żywienia  rodziny,  urządzania  zakładów gastronomicznych. Naucza umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta.

Kierunek ten przygotuje Cię do stosowania nowoczesnych metod zarządzania i finansowania działalności gospodarczej, fachowego i kompleksowego organizowania przyjęć, projektowania i aranżowania wnętrz sal konsumpcyjnych.

Zajęcia  prowadzone  są  przez  wykwalifikowaną  kadrę  posiadającą  rozległą  wiedzę teoretyczną jak i praktyczną w dziedzinie szeroko pojętej gastronomii. Szkoła posiada dobrze wyposażoną pracownię gastronomiczną, w której odbywają się zajęcia praktyczne.

U nas dowiesz się:

- jak należy się zdrowo odżywiać,

- jak przechowywać żywności,

- jak przyrządzić potrawę i jak ją odpowiednio udekorować i  podać,

- jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą (np. restaurację, firmę cateringową),

- jak być w tym lepszy od konkurencji.

PERSPEKTYWY ZATRUDNIENIA

Po zakończeniu nauki możesz podjąć zatrudnienie w zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.), instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, służbie zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale), organizacjach ochrony konsumenta, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.

Ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystycznych, itp.


 TECHNIKUM KELNERSKIE NOWOŚĆ 2016

Kelner zajmuje się kompleksową obsługą konsumenta w zakładach gastronomicznych. Podstawowym zajęciem kelnera jest profesjonalna obsługa klientów od momentu ich wejścia do lokalu gastronomicznego, aż do jego opuszczenia.

Po ukończeniu szkoły będziesz mógł:

- kontynuować naukę na każdym kierunku studiów lub wybrać studia ściśle związane z profilem nauczania w technikum: hotelarstwo, turystyka, marketing, ekonomia i zarządzanie.

- organizować obsługę przyjęć okolicznościowych w zakładach gastronomicznych,

- organizować imprezy w warunkach nietypowych.

Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:

- projektować i  aranżować  salę  i pomieszczenia  konsumpcyjne,

- prawidłowo obsługiwać konsumenta,

- planować i sporządzać karty menu,

- prowadzić z działalność gastronomiczną,

- biegle posługiwać się językami obcymi (angielskim, niemieckim),

- współpracować w zespole. 


TECHNIKUM POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik pojazdów samochodowych  jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

- diagnozowania stanu technicznego pojazdów samochodowych,

- obsługiwania i naprawiania pojazdów samochodowych,

- organizowania i nadzorowania obsługi pojazdów samochodowych.

Przygotowanie zawodowe pozwala uczniom na kontynuowanie nauki na wyższych uczelniach  oraz na podjęcie pracy zawodowej w:

- stacjach obsługi pojazdów samochodowych,

- warsztatach zajmujących się naprawą i obsługą pojazdów samochodowych,

- zakładach produkcyjnych i naprawczych pojazdów samochodowych,

- przedsiębiorstwach transportu samochodowego,

- instytucjach zajmujących się obrotem pojazdami samochodowymi i ich częściami,

- przedsiębiorstwach doradztwa technicznego dotyczącego motoryzacji.

Mechanicy samochodowi praktycznych umiejętności nabywają  na warsztatach szkolnych jak również w szkolnej stacji diagnostycznej.   


TECHNIKUM MECHANICZNE NOWOŚĆ 2016

Uczeń realizuje następujące zadania zawodowe:

- wytwarzanie części maszyn i urządzeń;

- dokonywanie montażu maszyn i urządzeń;

- instalowanie i uruchamianie maszyn i urządzeń;

- obsługiwanie maszyn i urządzeń;

- organizowanie procesu produkcji.

Absolwent może znaleźć zatrudnienie jako:

- operator maszyn skrawających konwencjonalnych,

- operator maszyn sterownych numerycznie,

- pracownik utrzymania ruchu,

- pracownik kontroli technicznej w zakładach,

- pracownik nadzoru procesu wytwarzania urządzeń,

- pracownik technologii procesów produkcyjnych. 


TECHNIKUM ELEKTRYCZNE

Wiedzę i umiejętności zawodowe uczniowie nabywają podczas takich zajęć jak: wykonywanie pomiarów elektrycznych i elektronicznych, montowanie maszyn i urządzeń elektrycznych, montowanie instalacji elektrycznych, obsługiwanie maszyn, urządzeń i instalacji elektrycznych, obsługa i programowanie układów i elektrotechnicznych oraz praktyka zawodowa.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik elektryk jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

- montowania i uruchamiania maszyn, urządzeń elektrycznych na podstawie dokumentacji technicznej;

- wykonywania i uruchamiania instalacji elektrycznych na podstawie dokumentacji    technicznej;

- usuwania uszkodzeń urządzeń i instalacji elektrycznych;

- oceniania stanu technicznego maszyn, urządzeń i instalacji elektrycznych po montażu i   naprawie;

- montowania i naprawiania układów sterowania, regulacji i zabezpieczeń maszyn oraz   urządzeń elektrycznych;

- dobierania, montowania i sprawdzania działania środków ochrony przeciwporażeniowej.


 ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA(ZSZ) 3-LETNIA

Nauka w szkole trwa 3 lata. Uczniowie samodzielnie wybierają miejsce szkolenia praktycznego. Baza danych pracodawców udostępniana jest w szkole. Za wykonywaną pracę w czasie szkolenia praktycznego uczniowie otrzymują wynagrodzenie. Po ukończeniu ZSZ uczniowie mają możliwość składania egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, uzyskując tytuł zawodowy robotnika wykwalifikowanego lub egzaminu czeladniczego, uzyskując tytuł czeladnika.

Kształcenie odbywa się w zawodach:

- cukiernik,

- dekarz,

- drukarz, NOWOŚĆ 2016

- fryzjer,

- kucharz,

- mechanik pojazdów samochodowych,

- mechanik motocylowy, NOWOŚĆ 2016

- monter elektronik,

- operator obrabiarek skrawających,

- piekarz,

- sprzedawca,

- stolarz,

- ślusarz,

- tapicer.


 

 

 

Na skróty

Plan lekcji

facebook-logo

234x60

Logo ERASMUS

rekrutacja

matura

egzamin zawodowy

bip

Odliczanie

Do wakacji zostało:
-

Szukaj

Współpraca z Uczelniami

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sulechowie

 

pwsz logo16

 www.pwsz.sulechow.pl

 

Uniwersytet Zielonogórski

 logo uz

www.uz.zgora.pl

Online

Naszą witrynę przegląda teraz 61 gości 

Imieniny

Dzisiaj jest
Środa
13 grudnia 2017
Imieniny obchodzą
Lucja, Łucja, Otylia, Włodzisława
Do końca roku zostało
19 dni

Licznik Odwiedzin

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDzisiaj446
mod_vvisit_counterWczoraj327
mod_vvisit_counterW tym tygodniu1269
mod_vvisit_counterOstatni tydzień3211
mod_vvisit_counterW tym miesiącu6037
mod_vvisit_counterOstatni miesiąc4885
mod_vvisit_counterWszystko665982

Online (20 minut temu): 6
Twoje IP: 54.242.205.33

Logowanie